KONIECZNIE WYSTUDŹ – zdarza Ci się wstawić jeszcze ciepłą zupę do lodówki? To błąd. Do lodówki należy chować tylko całkowicie wystudzone produkty.

Gdy wstawimy coś ciepłego to automatycznie zwiększa się temperatura wewnątrz lodówki, a to z kolei sprawia, że bakterie zaczynają się szybciej rozmnażać.

KONIECZNIE PRZYKRYJ – trzymanie na półkach surowych produktów takich jak mięso bez przykrycia to duży błąd. W ten sposób ułatwiasz rozprzestrzenianie się bakterii z surowego mięsa po całej lodówce. Zadbaj o to, aby wszystkie surowe produkty były przykryte lub w odpowiednich pojemnikach.

GDZIE CHOWAĆ – miejsca gdzie kładziesz dany produkt w lodówce ma znaczenie. Najchłodniej będzie na najniższych półkach (koło zamrażalnika) więc tam przechowuj mięso.

Nieco wyżej to miejsce przeznaczone na sery, wędliny, nabiał itp.

Warzywa przechowuj w miejscu dla nich przeznaczonym (większość lodówek ma oznaczenie).

Pamiętaj, że na drzwiach lodówki panuje najwyższa temperatura z wiadomych względów – cały czas są otwierane i „uderza” w nie ciepłe powietrze z kuchni.

Tam przechowujemy wszelkie słoiki; keczupy, musztardy, sosy, a także butelki, mleko itp.

MROŻENIE PRODUKTÓW – warto pamiętać o pewnych zasadach odnośnie mrożenia produktów.

Po pierwsze nigdy nie zamrażaj danego produktu ponownie. Jeżeli wyciągnęłaś mięso na kotlety i po pewnym czasie się rozmyśliłaś, to aby ponownie je zamrozić musisz poddać je obróbce cieplnej czyli po prostu usmaż je tak jak zawsze i gotowe kotlety po ostudzeniu możesz zamrozić.

Po drugie zamrażając dane produkty warto wrzucić karteczkę do pojemnika i woreczka z odpowiednim opisem np. pierogi z mięsem 1.01.2017 rok. Dzięki temu nie pomylisz się w wyborze produktu, a także będziesz wiedziała kiedy coś było zamrożone i czy się jeszcze nadaje do spożycia.

Po trzecie rozmrażając jakiś produkt rób to powoli. Najlepiej wyciągnij dzień wcześniej z zamrażarki i wstaw do lodówki. Szybkie rozmrażanie sprzyja szybkiemu namnażaniu się bakterii.

Warto pamiętać także o tym, że przy zamrażaniu produktów w woreczku należy pozbyć się powietrza z worka przed zawiązaniem go. Dzięki temu zaoszczędzisz miejsce w zamrażalniku.