To bardzo ryzykowne!

Na powierzchni surowego kurczaka mogą znajdować się różnego rodzaju bakterie oraz drobnoustroje. Jednak nie to jest najgorsze… Badania, m.in. te przedstawione przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków – FDA, wykazały, że płukanie drobiu w kuchennym zlewie pod bieżącą wodą nie jest najlepszym pomysłem. 

Wystarczy obejrzeć tę krótką animację:

Kiedy woda odbija się od powierzchni surowego mięsa, może wraz z bakteriami rozprysnąć się i wylądować na wszystkim, co jest wokół – na Tobie, Twoich ubraniach, ręcznikach kuchennych, blatach, czy też na jedzeniu, które znajduje się w kuchni. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy tego nie widzisz…

Mięso należy po prostu przyrządzić w odpowiedni sposób, po czym je ugotować, upiec czy usmażyć. Obróbka termiczna zabije wszystkie bakterie. Dlatego nie ma się czym martwić. Powinniśmy też pamiętać o tym, aby po dotykaniu surowego mięsa dokładnie umyć ręce ciepłą wodą i mydłem. Ta wiedza może uchronić Ciebie i Twoich bliskich od poważnego zatrucia pokarmowego. Koniecznie się nią podziel!