Ten minerał ma zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego oraz wzmacnia kości i zęby (zwłaszcza twarde szkliwo). Już w przypadku łagodnego i umiarkowanego niedoboru magnezu występują niepokojące objawy. W najgorszym przypadku brak magnezu może prowadzić do depresji, cukrzycy, a nawet zawału serca.
Co wpływa na niewłaściwy poziom tego ważnego pierwiastka w naszym organizmie? Przede wszystkim monotonna i nieurozmaicona dieta.

Objawy niedoboru magnezu
Pierwsze objawy niedoboru magnezu to bóle głowy, nudności, wymioty, utrata apetytu, skurcze mięśni, migreny i zmęczenie. Przewlekły niedobór magnezu może powodować drętwienie, zmiany osobowości, lęki i nieprawidłową pracę serca.

Oto kilka produktów bogatych w magnez, które muszą znaleźć się w twojej diecie, jeśli nie chcesz cierpieć na wymienione wyżej dolegliwości:
– Jarmuż
– Kapusta chińska
– Kiełki pszenicy
– Brukselka
– Brokuły
– Sałata rzymska
– Szpinak
Cennym źródłem magnezu są również:
– Awokado
– Surowe ziarna kakaowe / niesłodzony proszek kakaowy
– Dynia
– Owoce na przykład: jagody, banany, jeżyny, truskawki
– Ryby
– Zioła i przyprawy (kminek, pietruszka, gorczyca, koper włoski)
– Nasiona i orzechy (nasiona dyni, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, migdały, siemię lniane)

Ile magnezu potrzebujemy?
Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych podaje dane dotyczące dziennego zapotrzebowania w magnez, w zależności od wieku i płci.
Zalecane dzienne spożycie w przypadku dorosłych wynosi około 310 miligramów dla kobiet i 400 miligramów dla mężczyzn. U dzieci i młodzieży zalecana dawka jest większa, ponieważ ten pierwiastek ma znaczący wpływ na prawidłowy rozwój.

Zdaniem profesora Roberta Tigerstedta na początku 20-stego wieku przeciętny poziom magnezu we krwi u dorosłego człowieka wynosił około 1,250 mg. W dzisiejszych czasach to tylko około 250 miligramów dziennie. Zalecana dawka wynosi conajmniej 300-400 mg na dobę, co oznacza, że wiele osób cierpi na niedobór magnezu. Jaki jest tego główny powód? Nasza nowoczesna dieta i produkcja żywności na skalę masową. Dobrym przykładem na to jest białe pieczywo i ryż. Kiedyś te produkty były bogate w magnez, jednak przez niewłaściwy sposób przetwarzania i produkcji na przestrzeni lat, utraciły 75% tego cennego pierwiastka.

Braki magnezu można uzupełnić poprzez przyjmowanie specjalnych suplementów diety dostępnych w każdej aptece i sklepach ze zdrową żywnością.
Są różne typy: chlorek magnezu (smak gorzki, ale najbardziej polecany), cytrynian magnezu (lepsza opcja, jeśli cierpisz na przykład na zgagę), siarczan magnezu (idealny do dodania do relaksującej gorącej kąpieli). Ważne jest również zrównoważenie spożycie wapnia i magnezu. Witamina D hamuje przyjmowanie magnezu, dlatego nie można przyjmować tych dwóch suplementów jednocześnie.

Jak magnez pomaga organizmowi
Minerał wpływa na ponad 300 enzymów trawiennych i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu komórek w mięśniach i nerwach oraz ułatwia przyswajanie wapnia. Magnez ma również pozytywny wpływ w leczeniu i zapobieganiu różnych chorób, takich jak: migotanie przedsionków, nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego, PMS, problemy menstruacyjne, astmę, cukrzycę, osteoporozę. Ponadto zapobiega skurczom mięśni, dobrze wpływa na pamięć i prawidłową pracę nerek.

Udostępnij te informacje na Facebooku, aby Twoi przyjaciele, również dowiedzieli się jak ważne dla zdrowia jest przyjmowanie odpowiedniej dawki magnezu.