Danie ubogich



Zanim mizeria stała się jednym z ulubionych dodatków do obiadu, uchodziła za danie biedoty. Stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Przed wiekami mizerię jadali chłopi. Była to tania, pożywna i gasząca pragnienie przekąska, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne, a jesienne plony jeszcze się nie pojawiły.

Gorzkie ogórki


Sposób, w jaki obierzesz ogórki, może mieć wpływ na smak mizerii. Świeżo zerwane w ogródku ogórki mogą być gorzkie. Odpowiedzialne za to są związki chemiczne nazywane cucurbitacins. Gromadzą się głównie w liściach i końcówkach rośliny. Jak pozbyć się goryczki, która może zepsuć mizerię? Odpowiedź znajdziesz na kolejnym slajdzie.

Prosty sposób

Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku. Dotyczy to oczywiście ogórków prosto z grządki, a nie tych z supermarketu, które nie zawierają goryczki.

Ulubione dodatki


Mizerię klasycznie przygotowuje się z kwaśną śmietaną, jeśli jednak liczysz kalorie, wybierz gęsty jogurt. Mizerię doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. W niektórych domach dodaje się cebulę lub szczypiorek. Kropką nad i może być koperek bądź natka pietruszki.

Banalny przepis



Chcesz przygotować mizerię? Przygotuj 2 ogórki, cztery łyżki śmietany 18 proc., 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę soku z cytryny, sól i pieprz. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.