W rzeczywistości Narodowe Centrum Informacji o Biotechnologii przytacza najwcześniejszą wzmiankę o miodzie z sumeryjskiej tabliczki stworzonej około 2000 r. przed Chrystusem, która mówi o wykorzystaniu go jako maści.


Miód i cynamon połączony w pastę posiada znakomity potencjał do walki z infekcjami, zabliźnianiem ran, a nawet pomaga utrzymać zdrowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Chociaż dawki dla cynamonu i miodu nie są sprecyzowane, WebMD sugeruje spożywanie 1 łyżeczki cynamonu dziennie wraz z 3 łyżkami miodu.

Oto 8 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania miodu w połączeniu z cynamonem:

1. Schudniesz


W badaniu z 2011 roku, opublikowanym w Nutritional Research na stronie NCBI, młode szczury karmione miodem wykazywały o 14,7% mniej przyrostu masy ciała, gdy zużywały o 13,3% mniej żywności od innych szczurów. Cynamon naturalnie stymuluje metabolizm, podczas gdy miód ma znakomity potencjał do zaspokajania głodu.

2. Obniży się poziom cukru we krwi

Utrzymanie zdrowego poziomu cukru we krwi to codzienna walka dla niektórych. Badania pokazują, że cynamon i miód mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi wśród osób z cukrzycą typu 2.

3. Będziesz cieszyć się długowiecznością i witalnością


Ponieważ zarówno miód, jak i cynamon mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, długowieczność i żywotność są długoterminowymi korzyściami płynącymi z codziennego spożywania tych produktów. Zaledwie ½ łyżeczki cynamonu i łyżka miodu rozpuszczone w ciepłej wodzie mogą zwiększyć Twój poziom energii.

4. Obniży się poziom cholesterolu

Te same badania opublikowane przez NCBI w sprawie działania miodu na poziom cukru we krwi, mówią, że cynamon i miód obniżają również poziom cholesterolu i lipoprotein o małej gęstości. Lipoproteina o małej gęstości, czyli LDL, jest “złym” cholesterolem, który powoduje powikłania zdrowotne, takie jak miażdżyca.

5. Poprawi się trawienie


Cynamon i miód pomagają złagodzić kwaśny refluks  żołądka, zapobiegać wrzodom oraz walczyć z biegunką. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne miodu pomagają zapobiegać infekcjom, a cynamon działa pobudzająco na jelita i metabolizm.

6. Zmniejszy się ryzyko powstawania chorób serca

Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi są czynnikami ryzyka chorób serca. Wykazano, że miód i cynamon zmniejszają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, które są przyczyną powstawania zarówno płytek miażdżycowych, jak i wysokiego ciśnienia krwi.

7. Zwiększy się odporność układu immunologicznego


Cynamon i miód zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Mogą one zapobiegać rakowi i złagodzić skutki niektórych chronicznych chorób immunologicznych.

8. Problemy skórne znikną

Miód i cynamon zmieszane w pastę mogą być stosowane w leczeniu oparzeń lub podrażnionych obszarów skóry. Ten środek zmniejszy stan zapalny i zapobiegnie powstaniu infekcji bakteryjnej. Cynamon i miód mogą być również stosowane w leczeniu trądziku.

Zacznij jeść cynamon z miodem już dziś!Z pewnością nie pożałujesz.