Należy również pamiętać, że truskawki zawierają wiele niezbędnych dla człowieka witamin (A, E i kilka z grupy B) oraz cenne składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez oraz kwas foliowy. Ze względu na indeks glikemiczny, truskawki są także polecane są w wielu różnych dietach.

Niestety, podczas przygotowania truskawek do spożycia, wiele osób popełnia ten sam błąd – wyrzuca szypułki oraz liście do kosza.

Źródło: google.com

Dlaczego jest to błąd? Otóż, mycie truskawek pod bieżącą wodą bez szypułek powoduje, że tracą one swój intensywny smak. Dodatkowo w ten sposób wypłukujemy z nich niektóre cenne składniki odżywcze. Przy zakupie warto więc zwracać uwagę, czy owoce mają szypułki oraz listki.

Szypułki można jeść! Zawierają sporo chlorofilu, który chrani organizm przed wolnymi rodnikami, oczyszcza z toksyn, wyrównuje poziom cukru we krwi, a także poprawia stan skóry i nadaje jej zdrowy wygląd. Jak widać, zalet jest naprawdę mnóstwo!

Liście truskawek również można wykorzystać. Można z nich przygotować napary, które pomagają w leczeniu bólu gardła, anemii, infekcjach układu moczowego, stanach zapalnych jamy istnej, kamicy żółciowej czy szkorbutu.

Źródło: portal.abczdrowie.pl | Fotografie: zszywka.pl