Składniki

  • 1 kg buraków

  • 5 borowików

  • 3 liście laurowe

  • 1 por

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 goździki

  • Szczypta pieprzu czarnego

  • Szczypta kminu rzymskiego

  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • Skórka z 2 jabłek średniej wielkości


Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

  • Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu.

  • Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru.

  • Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy.

  • Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru.

  • Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru.

  • Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny.

  • Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.

  • Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar.

  • Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.