Sok z cebuli: właściwości lecznicze

Cebula ma silne działanie antybakteryjne i właśnie dlatego możemy ją nazywać naturalnym antybiotykiem. Pomaga w leczeniu infekcji, przyspiesza gojenie ran. Okłady z sokiem z cebuli można wykorzystywać do walki z ropniami, płytkimi ranami, czyrakami czy trądzikiem.

Sok z cebuli: wartości odżywcze

Skąd ta magiczna moc cebuli? Ma ona mnóstwo cennych składników - witaminę C, E, K, a także witaminy z grupy B (na przykład PP). Zawiera cynk, magnez, potas, fosfor, sód i wapń. Zapach cebuli, którego nie sposób pomylić z żadnym innym, bierze się obecnych w tym warzywie siarczków.

Sok z cebuli: przygotowanie. Jak wycisnąć sok z cebuli?

Jeśli pijesz sok z cebuli w czystej postaci, to najprawdopodobniej jesteś twardzielem. Ma on bowiem bardzo wyrazisty, ostry, gorzki smak i nawet jedna łyżeczka może przyprawić o kulinarny szok. Jak łatwo się domyślić, również przygotowanie soku z cebuli nie jest najprzyjemniejsze - łzawienie gwarantowane.

Jak zrobić sok z cebuli? Będą potrzebne dwie lub trzy cebule. Należy je, oczywiście, obrać i pokroić na kawałki. Następnie trzeba je wrzucić do blendera, sokowirówki czy wyciskarki - chodzi o to, by cebula puściła sok. Sok z cebuli można wycisnąć również za pomocą zwykłej tarki.

Tak przygotowany sok z cebuli należy przyjmować w umiarkowanych ilościach (najlepiej nie więcej niż łyżeczkę lub dwie na dzień) lub stosować w celach kosmetycznych, na przykład na włosy.

O wiele przyjemniej będzie pić syrop z cebuli, w którym sok z cebuli jest jedynie składnikiem (a nie całością specyfiku). 

Wersja 1 syropu z cebuli 

Zdrowsza, bo nie zawiera białego cukru i pewniejsza, bo wzbogacona sokiem z cytryny, kolejnym uznanym wrogiem infekcji:

Składniki: 

- 2 duże cebule

- cytryna

- miód (10 łyżek)

Przygotowanie syropu z cebuli: 

Posiekaj drobno dwie duże, obrane cebule i włóż do sporego naczynia (potrzebne będzie miejsce na zalewę i puszczający sok).

Wyciśnij sok z jednej cytryny i zmieszaj z 10 łyżkami miodu.

Powstałą mieszanką zalej pokrojoną cebulę.

Zostaw na dobę w naczyniu z przykryciem, w ciepłym miejscu.

Gotową miksturę przelej przez sitko.

Stosowanie syropu z cebuli: 

Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie. Jednorazowo wypijamy łyżkę syropu.

Wersja 2 syropu z cebuli 

Słodsza. Nie zawiera cytryny choćby dlatego, że syrop powstaje "na gorąco", a to mijałoby się z celem. Cenne składniki cytryny, a zwłaszcza witamina C, giną w wysokiej temperaturze. Z drugiej strony: gotowanie miodu także pozbawia go mocy. Polecamy zatem pierwszy przepis. Drugi, popularny, przypominamy dla porządku.

Składniki: 

- 1/4 kilograma obranej cebuli

- szklanka cukru

- szklanka miodu

- litr wody

Przygotowanie syropu z cebuli: 

Obraną i drobno pokrojoną cebulę wrzuć do garnka.

Dodaj cukier i miód.

Zalej wodą.

Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Stosowanie syropu z cebuli: 

Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie, po łyżeczce do herbaty.

Sok z cebuli: na włosy

Sok z cebuli działa świetnie na włosy. Jest źródłem siarki, która ma na nie zbawienny wpływ - zapobiega ich wypadaniu oraz pobudza wzrost. Poza tym po pielęgnacji sokiem z cebuli włosy mniej się łamią, a także są lepiej odżywione. Trzeba przyznać, że przygotowana "odżywka" ma dość specyficzny zapach. Zawsze można pomieszać ją z szamponem; wtedy włosy nie będą wydzielać charakterystycznej dla cebuli woni.