Kotlet de Volaille to doskonały pomysł na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniakami i surówką. My mamy dla Ciebie przepis na to danie samej Magdy Gessler!

Składniki:

- 4 filety piersi kurczaka
- 80 g masła
- bułka tarta do panierowania
- mąka do panierowania
- jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rozetrzyj masło z odrobiną soli.

Masło rozetrzeć z odrobiną soli i uformuj wałeczki. Wałeczki masła owiń folią i odłóż do lodówki. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem tak, aby były płaskimi kotletami. Każdą z nią potraktuj solą i pieprzem, następnie ułóż na nich wałeczek masła i zawiń, aby stanowiły formę roladek. Na trzech talerzach umieść mąkę, bułkę tartą i rozkłócone jajko.

Zawinięte kotlety panieruj w mące, potem w jajku i bułce tartej. Na końcu odstaw na godzinę do lodówki. Smaż kotlety w głębokim tłuszczu(około 10 minut). Wkładaj je do tłuszczu małymi partiami.

Smacznego! :)