Powodem może być leukonychia, czyli bielactwo paznokci. Jest nieszkodliwa i najczęściej związana jest z urazami lub obgryzaniem paznokci. Często też jest winą niedoborów żywieniowych lub fizjologicznych. Gdy jednak nie rozwiążemy przyczyny może powracać.

Najczęściej białe plamki na paznokciach wiążą się z niedoborem składników takich jak:

  1. żelazo
  2. cynk
  3. wapń
  4. witamina H

Jeśli chcesz sprawić by plamki zniknęły i nie pojawiały się więcej to zacznij na zmianę wprowadzać produkty, które dostarczą Ci odpowiednich składników odżywczych. Bogatymi źródłami żelaza jest kasza gryczana, orzechy, buraki, groch i produkty zrobione z mąki razowej.

Cynk znajdziemy w owocach morza, czosnku, sezamie, migdałach oraz dzikim ryżu.  Dobrymi źródłami wapnia są figi suszone, soja, migdały, orzechy laskowe, jarmuż, biała fasola, otręby pszenne, orzechy włoskie czy pistacje. Witamina H dostępna jest w wątrobie wołowej, żółtkach jaj, warzywach strączkowych oraz grzybach.